Wat bepaalt mijn lengte?
Hoe lang je wordt wordt grotendeels genetisch bepaald. Daarnaast hebben voeding, ziekte en leefomgeving ook invloed op je groei.
Er is een algemene formule dat gebruikt wordt om je uiteindelijke lengte te voorspellen als je nog in de groei bent. Je telt de lengte van je vader en je moeder bij elkaar op en dit deel je door twee. Jongens moeten er 11cm bij optellen en meisjes 2 van aftrekken.
Natuurlijk is dit maar een indicatie en soms wijkt het er veel van af. Als kind is het goed mogelijk om je groei zoveel mogelijk te stimuleren. Dit doe je in principe door zo gezond mogelijk te leven.
Beweeg veel, zorg dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat je comfortabel, ongestoord en minimaal 8 uur kan slapen want veel van het groeiproces gebeurt tijdens je slaap. Er zit hier niet veel geheim achter.
Wat je van school, je dokter of je ouders leert over gezond leven en eten is niet voor niets. Volg deze tips op.


Ik ben de puberteit al gepasseerd, kan ik nog doorgroeien?
Dit kan in principe niet meer. Niet in lengte in ieder geval, sommige organen groeien nog door maar je botten zijn volgroeid en kunnen niet langer worden.
Als kind groeit je lichaam geleidelijk tot je de puberteit bereikt. Dan doorga je de groeispurt waarin je het meeste in lengte toeneemt. Tussen je 12e en 16e maak je de grootste sprongen. Daarna groei je nog een paar jaartjes door. Dit houdt op voor jongens als ze 20 a 21 jaar zijn en meisjes hebben na hun eerste menstruatie al het grootste deel van hun lengte groei achter de rug.
Zij zullen nog langzaam doorgroeien tot ze een jaar of 18 a 19 zijn. De reden dat je niet meer kan groeien is omdat je groei schijven op een bepaald moment gesloten zijn. Wat dit precies inhoudt is als volgt:
Aan het uiteinde van je botten zitten groei schijven. Als je nog in de groei bent worden er in deze groei schijven kraakbeen aangemaakt die zich aan je botten hechten. Dan komen de osteoblasten. Dit zijn cellen die het kraakbeen omvormen tot echt bot waardoor je botten langer worden en jij dus groeit. In je puberteit neemt de kraakbeen productie af, maar de osteoblast activiteit neemt juist toe.
Dit gebeurt onder invloed van de geslachtshormonen (testosteron in een jongen, oestrogeen in een meisje). Op een gegeven moment is dan al het kraakbeen ‘op’ en kan de osteoblast geen kraakbeen meer vervangen met bot. De groei schijven worden ook omgevormd tot bot. Dat wordt het sluiten van de groeischijf genoemd.
Het tijdstip van sluiten van de groeischijf wordt dus bepaald door de geslachtshormonen. Als je groei schijven eenmaal gesloten zijn is er GEEN mogelijkheid om ze weer te activeren, want er IS geen groeischijf meer.
Helaas maar niet getreurd..
Er bestaan nog meer manieren om langer te worden. Het betekend alleen dat als je langer wilt worden nadat je je puberteit al bent gepasseerd, je niet kan verwachten dat dit lukt door een methode die uit gaat van bottengroei.
Op veel buitenlandse internetsites worden dit soort methodes wel aangeboden. Deze bedrijven gebruiken onjuiste informatie om hun producten te verkopen. Pas hiervoor op! Deze methodes zijn of gevaarlijk voor je gezondheid, niet wetenschappelijk onderbouwd of extreem. Er zijn andere manieren die werken. Deze methodes laten je niet groeien maar laten je wel langer worden of langer lijken.
Waarom willen we langer worden?
Het is niet gek om langer te willen zijn. Door de geschiedenis heen heeft lichaamslengte altijd al een grote rol gespeeld in het leven, op persoonlijk gebied en vooral op sociaal gebied.
Degenen die langer zijn worden over het algemeen respectabeler beschouwd. Dit is natuurlijk erg oppervlakkig en geen juiste beoordeling over iemands karakter en inhoud. Desondanks blijft het een belangrijke factor in het bepalen van iemands sociale status, vooral bij mannen.
Ook tegenwoordig is het nog statistisch een feit dat langere mensen meer succes hebben om vooruit te komen in hun loopbaan.
Het is ook niet te ontkennen dat vrouwen over het algemeen meer aangetrokken zijn tot langere mannen die op natuurlijke wijze door hun lengte meer zelfvertrouwen en dominantie uitstralen.
Een goede lichaamshouding en je postuur
Veel mensen onderschatten de waarde van een goede lichaamshouding. Door een verkeerde lichaamshouding beroven veel mensen zichzelf enkele centimeters van hun maximale lengte. Dit gebeurt onbewust in het dagelijks leven.
Ook is een goede lichaamshouding heel belangrijk in sociale kringen. Het is funest voor de belangrijke eerste indruk die je achterlaat op mensen. Deze eerste indruk is vaak bepalend voor de manier waarop mensen jou inschatten en met je omgaan. Een open, positieve en zelfverzekerde lichaamshouding zorgt er ook voor dat je lengte in mindere mate een rol speelt. Je lijkt zelfs langer omdat je je lengte compenseert met uitstraling van een sterke persoonlijkheid.
Een goede houding is meer dan recht staan, kin omhoog en borst vooruit, er zit een hele wetenschap achter. Als je jarenlang (onwetend) een verkeerde lichaamshouding hebt aangenomen is je lichaam hiernaar gegroeid en gewend geraakt.
Een gebogen stuk metaal kan als het ware niet zomaar weer recht gebogen worden, dit kost inspanning en tijd. Maar naast dat je hierdoor langer wordt en langer lijkt kan deze wetenschap erg voordelig zijn voor meerdere gebieden in je leven.
Postuur heeft te maken met je lichaamsbouw Iedereen heeft zijn eigen genetische lichaamsvorm, net zoals dat lengte ook voor een groot deel genetisch bepaald is. Maar je lichaam kan je ook vormen naar jouw wens. Kijk maar in de sport wereld. Elke sport heeft zijn eigen kenmerkende lichaamsbouw. Zo heb je het verschil in lichaamsbouw van zwemmers, sprinters, marathonlopers, boksers, kickboksers, wielrenners etc.
Als je uitgaat dat een sprinter en een boxer even lang zijn zal de sprinter er toch langer uitzien, dit komt door zijn lange en slanke lichaamsbouw. Door de juiste spiergroepen te trainen is het dus mogelijk om je lichaam een lange vorm te geven. Wat zowel helpt bij het bereiken van een goede lichaamshouding en lang postuur zijn specifieke trainingsprogramma' s en stretch oefeningen. Combineer dit met de juiste kleding en je zult verrast zijn met het resultaat.

Kledingkeuze
Kleding kan je maken of breken. Met kleding kan je beinvloeden hoe je overkomt naar de buitenwereld. Je maakt gebruik van een vorm van visuele illusie.
Iedereen merkt het maar niemand heeft het door. Alleen jij weet dat je er gebruik van maakt. Er zijn bepaalde regels van kleding gebruik die je langer maken. Als je deze niet weet kan het zijn dat je kleding draagt die het tegenovergestelde doen en je juist korter maakt.
Met een lengte van 1,78 is Colin Farrell niet de langste. Dit verbergt hij echter goed voor de camera's door het gebruik van 3 technieken:
* Gebruik van kleding waardoor je langer lijkt.
* Een zelfverzekerde postuur waarbij je het maximale uit je lengte haalt.
* En Stupps of verhogende zolen voor langere benen


